BLOG

Ankara Anlaşması Sona Mı Erdi?

A -A +
Ankara Anlaşması Sona Mı Erdi?

Ankara Antlaşması, uygulamaya konulduğu günden bu yana, Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden birisi olan İngiltere ile Türkiye arasında iş ortaklığına ve Türk vatandaşlarının İngiltere’de iş kurmasına hizmet eden bir antlaşmadır. Antlaşma sayesinde sayısız Türk Vatandaşı İngiltere’de işletmelerini kurarak İngiliz ekonomisine büyük bir katkı sağlamış ve karşılığında hayallerindeki hayatı elde etmişlerdir. Ve pek çoğu bunun sonucunda İngiliz vatandaşı olma fırsatına erişmişlerdir.

Bir iş insanı vizesine, yatırımcı vizesine denk olarak görülebilecek bu önemli antlaşma, Ankara Antlaşması vizesi isimli farklı bir prosedürü içerisinde bulundurmaktadır. Türk vatandaşlarının İngiltere’de iş kurmasına olanak sağlayan Ankara Antlaşması vizesinin diplomatik prosedürleri diğer vize alımlarına kıyasla biraz daha zor olmasına rağmen bu vizenin klasik bir yatırımcı vizesi veya iş insanı vizesiyle karşılaştırıldığında sağladığı uzun dönem fayda daha yüksektir.

Ancak geçtiğimiz yıllarda İngiltere, Avrupa Birliği tabanlı olan bu antlaşmayı ve sağladığı vizeyi tehlikeye uğratacak bir sürece girdi. Avrupa Birliği’nden çıkmaya karar veren ülke BREXIT isimli süreci başlattı. Ancak hükumet ve muhalefet arasındaki anlaşmazlıklardan ve İngiltere’nin politik mekanizması dahilindeki açmazlardan dolayı BREXIT süreci 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatıldı. Bu uzatılma süreci dahilinde ticaret ve göçmenlik kanunlarının da aynen devam etmesine karar verildi. Bundan dolayı, 31 Aralık 2020 tarihine kadar BREXIT sürecinin Ankara Antlaşması’na yönelik olumsuz bir etkisinin olacağını  söyleyemeyiz.

Peki, BREXIT gerçekleştikten sonra Ankara Antlaşması kesin olarak sona erecek mi?

Esasında BREXIT dahilindeki geçiş süreci daha da uzayabilir ancak biteceğini var sayar isek Ankara Antlaşması vizesi açısından önümüzde üç adet seçenek mevcuttur. İlk seçenekte, Ankara Antlaşması’na yapılacak olan yeni başvurular kapanabilir ancak uzatma başvuruları devam eder. İkinci seçenekte ise antlaşma süreci olduğu gibi devam eder. Üçüncü seçenekte de İngiltere ve Türkiye arasında Avrupa Birliği temelli olmayan yeni bir antlaşma yapılır ve bu antlaşmanın iki ülke arasında oluşu dolayısıyla bazı vize kriterleri değiştirilerek antlaşma devam eder.

Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti’nin, Londra Başkonsolosluğu’nun, Türkiye Sanayici İş Adamları Derneği’nin (TÜSİAD), Londra’daki iş adamlarının ve grupların İngiliz Hükumeti ile yaptığı çeşitli lobi çalışmaları sayesinde Ankara Antlaşması vizesi sürecinin BREXIT’ten sonra da olduğu gibi devam etmesi yönünde olumlu işaretler mevcut. O zamana kadar söz konusu lobicilik faaliyetleri ve olumlu durum devam ettiği süre dahilinde Ankara Antlaşması vizesinin Brexit’ten sonra da devam edeceği düşünülebilir. Yine de bu belirsiz süre zarfı beklenmeden sanki Ankara Antlaşması vizesi iptal edilecekmiş gibi hareket ederek şayet İngiltere’ye yönelik bir iş girişimi düşünceniz varsa bunu gerçekleştirip, antlaşmanın iptali riskine tabi olmadan hareket etmek yapılabilecek en mantıklı harekettir.

İngiltere’ye Ankara Antlaşması’yla gidebilmek ve refah bir hayat yaşamak için İzmir, Ankara ve İstanbul’da bulunan ofislerimizi ziyaret ederek, maddi ve manevi bir zarar görmeden uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.

 

 

Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz

Hızlı Yardım İçin Bize Ulaşın

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.

Alabileceğiniz Vizeler

Vize türleri seyahat amacınıza ve maddi durumunuza göre çeşitlilik göstermektedir. Aşağıda yer alan vize kategorilerinden size uygun olanı belirleyerek doğru başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Hızlı Vize Başvuru
Tüm Blog İçerikleri
Arayın

Vize başvurunuz için yardıma mı ihtiyacınız var?

İhtiyacınız olan vizeyi birlikte belirleyelim.