BLOG

Transit Geçiş Nedir?

A -A +
Transit Geçiş Nedir?

Bulunduğunuz ülkeden başka bir ülkeye geçiş esnasında üçüncü bir ülkede aktarma yapmaya transit geçiş denir. Bu işlem için transit geçiş vizesi gerekmektedir. Aktarma sırasında mola veren kişiler aktarma salonlarında bekleme yapmaktadırlar. Transit geçiş vizesi ile sadece bekleme salonunda diğer uçağı bekleme kolaylığı tanımaktadır. Bu vize ile hava alanından çıkış, diğer alanlarda dolaşma imkanı, valiz alma ya da hava limanından çıkma imkanı bulunmamaktadır.

Bütün bu kurallar incelendiği zaman zor durumda kalmamak için uçak biletinin saatlerine dikkat edilmelidir. Ülkeler arasındaki saat farklılıkları, uçağı bekleme süresi ve oluşabilecek aksaklıklar göz önünde tutularak bilet alınmalıdır. Bu sayede herhangi bir sorun yaşamadan transit geçiş sağlanabilir.

Her ülke transit geçiş kurallarını farklı şekillerde uygulamaktadır. Gideceğiniz ülkenin transit geçiş vize şartlarına dikkat etmelisiniz. Transit vizesi olmadığı halde uçuş yapmak isteyen kişiler hava yolu personeli tarafından uçağa alınmazlar. Bu nedenle mutlaka transit geçiş izni alınmalıdır.

Transit geçiş izni olmaksızın uçuş yapanlar o ülke polisi tarafından cezaya çarptırılır ve sınır dışı edilirler. Mağduriyet yaşamamak için mutlaka gerekli olan izinlerin hazırlanması gerekmektedir.

HAVA ALANI TRANSİT VİZESİ NE DEMEKTİR VE NE İŞE YARAR

Farklı ülkelerde yaşayan o ülke vatandaşları için üçüncü bir ülkeye gitmeleri esnasında Schengen ülkelerinden bir tanesinde transfer yapacaklar ise hava alanı transit vizesi almaları gerekmektedir. Bunun nedeni ise hava alanında transit geçiş bölgesine giriş yapabilmeleri içindir. Bu vizeye sahip olanlar o hava alanından çıkarak Schengen ülkesine giriş yapamazlar. Sahip oldukları vize sadece aktarma yapmaları için kullanılmaktadır.

TRANSİT VİZE NASIL OLUR? ÇİFT YÖNLÜ MÜ YOKSA TEK YÖNLÜ MÜ OLMALIDIR?

Transit geçiş vize başvuru şartları bulunmaktadır. Bu vizeyi çıkartmak isteyenler gerekli olan bütün evrakları hazırlayarak konsolosluğa vermeleri gerekmektedir. Hazırlanacak olan belgelerin arasında transit vize talep dilekçesi olması gerekmektedir. Ayrıca uçak bileti alırken koltukların konfirme olmasına dikkat edilmelidir. Konsolosluğa uçak biletleri gidiş dönüş olmak üzere, uçak saatleri, uçağın nereden nereye gideceği ve bekleme yapılacak yerde ne kadar süre kalınacağı hakkında bilgi veren dilekçe yazılmalıdır.

Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra vizenin tek yönlü mü yoksa çift yönlü mü olması gerektiğini konsolosluk görevlileri belirler ve vizeyi ona göre düzenlerler. Bu konu hakkında yolcunun bir şey yapmasına gerek yoktur. Yolcunun dikkat etmesi gereken tek nokta, uçakların aktarma yerlerini ve ne kadar süre bekleme yapacaklarını doğru ve eksiksiz olarak bildirmektir.

AKTARMALI UÇUŞ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Ülkeler arası uçuş yapılırken tek bir uçakla yolculuk yapılamayacak ülkeler olduğunun bilinmesi gerekir. Hatta sadece ülkeler arası değil, bazı durumlarda ülke içinde de aktarma yapmak gerekebilir.

Bulunduğunuz yerden gitmek istediğiniz yere mola vererek ya da başka bir uçağa aktarma yapılarak seyahat edilen durumlara aktarmalı uçuş denmektedir. Aktarma süresi 24 saati geçtiğinde ise buna aktarmalı değil duraklamalı uçuş denir. Hava limanında bu uçuşlar aktarmalı olarak görülmez. Bu nedenle uçak kalkış saatleri arasındaki farka dikkat etmek gerekmektedir. Transit vizenin gerekip gerekmeyeceğine bu saat farkına göre karar verilir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise aktarma yapılacak olan ülkenin vize isteyip istemediğidir. Her ülkenin aktarma vizesi farklıdır. Bilet aldığınız zaman hangi ülkede aktarma yapılacak ise o ülkenin kurallarına dikkat etmelisiniz.

Aktarmalı uçuş yapacak olanlar şu kurallara dikkat etmelidirler.

  • Aktarma yapılacak olan uçakların hava yollarının aynı olup olmadığı konusuna dikkat edilmelidir.
  • Hava yolları arasında farklılık var ise aktarma yerinde valizinizi almalısınız. Hava yolları arasında anlaşma yok ise valiziniz başka yere siz başka yere gidersiniz. Hava yolları aynı ise bagaj aktarma işlemini sizin yapmanıza gerek yoktur. Hava yolu görevlileri bagajı aktarır.
  • Aktarma yapılacak olan ülkenin aktarma işlemi için vize isteyip istemediği konusuna dikkat edilmelidir. Bazı ülkeler aktarma için vize istemektedirler.
  • Aktarma yapılacak olan ülkedeki hava yolu ile ilk binmiş olduğunuz hava yolu arasında ticari anlaşma olup olmadığı konusuna bakın. Anlaşmalı hava yollarını kullandığınız zaman bagaj problemi yaşamazsınız.

Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz

Hızlı Yardım İçin Bize Ulaşın

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.

Alabileceğiniz Vizeler

Vize türleri seyahat amacınıza ve maddi durumunuza göre çeşitlilik göstermektedir. Aşağıda yer alan vize kategorilerinden size uygun olanı belirleyerek doğru başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Hızlı Vize Başvuru
Tüm Blog İçerikleri
Arayın

Vize başvurunuz için yardıma mı ihtiyacınız var?

İhtiyacınız olan vizeyi birlikte belirleyelim.