BLOG

Transit Vize Hakkında Bilinmesi Gerekenler

A -A +
Transit Vize Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vize, bir ülkeye giriş-çıkış yapmak için yetkili kurumlardan alınması gereken izindir. Dünya üzerinde gitmek isteyeceğiniz pek çok ülke olabilir. Bu ülkelerden bir kısmı vize isterken, diğerlerine vizesiz giriş yapabilirsiniz. Bir de gitmek istediğiniz ülke için aktarmalı seyahat etmenizi gerektiren durumlar vardır. Yurtdışına çıkışlarda en önemli konulardan biri, transit geçiş yapacaksanız, geçiş yapılan ülke tarafından bir uçuştan diğerine geçmek için istenen vizedir.

Bir çoğumuz hangi durumlarda hangi vizeyi almamız gerektiğini veya vize almadan nasıl transit geçiş yapacağımız bilmiyoruz. Aktarmalı uçuş yapmak için Transit geçiş vizesi almamız gerekecektir. Transit yolculuklar için takip etmeniz gerekenler şunlardır:

Dış hattan gelip dış hata devam eden yolcu

Dış hatlardan gelip ülkeye giriş yapmadan dış hatlara devam etmek için giriş katındaki ilgili firmaya ait transit büroda kontrolleri yapıldıktan sonra, yolculara üzerinde adı soyadı, uçuş numarası ve tarihi, biletin sınıfı, bagaj adedi ve kg cinsinden ağırlığı, koltuk numarası yazan, kontrol noktalarında ve uçağa biniş esnasında personele gösterilen biniş kartı verilir (boarding pass). Yolcu transit turnikeden dış hatlar gidiş katına, uçuşun bulduğu salona giderek transferini tamamlar. Yolcunun bagajı ilgili uçuşa otomatik yönlendirilir.

Dış hattan gelip iç hata devam eden yolcu

Dış hattan gelip, iç hatlara seyahat edecekse geliş katında vize ve pasaport kontrolünden sonra ülkeye giriş yapılır. Daha sonra iç hatlara geçer, bindiği alandan aldığı biniş kartı ile uçuşun yapılacağı salona geçerek transferi gerçekleşir.

İç hattan gelip dış hata devam eden yolcu

İç hattan gelip dış hatlara geçer. Bindiği alandan aldığı biniş kartı ile pasaport kontrolünden geçer ve uçuşun bulunduğu salona giderek transferi tamamlar. Transit geçiş şartlarında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de aktarma yapılacak ülkenin vize isteyip istemediğidir. Örneğin Toronto aktarmalı New York’a gideceksiniz. Eğer Kanada geçiş vizesi yoksa havalimanına geldikten sonra kapıdan geri döndürülürsünüz.

Transit vize için gereken evraklar

Ülkeler arası değişiklik göstermesine rağmen genel olarak transit vize için gereken evraklar şunlardır;

  1. Başvuru sahibi tarafından doğru bilgilerle doldurulmuş, imzalanmış başvuru formu
  2. Otel rezervasyonu ve gidiş, dönüş uçak biletleri
  3. Gidilecek ülkenin vizesi veya vize olmadığına dair belge
  4. En az 6 ay geçerlilik süresi olan pasaport
  5. 2 adet biometrik fotoğraf
  6. Seyahat sigortası (sağlık)
  7. Konsolosluğa yazılmış transit vize talep dilekçesi veya davetiye                           

Transit vize istemeyen ülkeler

  1. Almanya
  2. Çek cumhuriyeti
  3. İsviçre
  4. Yunanistan

Yukarıda yazdığımız ülkeler, eğer Schengen vizeniz varsa transit vize istemezler. Diğer hallerde transit vize isterler. Ancak Schengen vizeniz yoksa Birleşik krallık (İngiltere), Çin, Kanada, Almanya, Bulgaristan, İsviçre ve Yunanistan transit vize istemektedir. Dünyada 102 ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Burada vizesiz girişten kasıt, başvuru ve değerlendirme sürecinin bulunmamasıdır. Bazı ülkeler de girişlerde harç ödemek veya form doldurmak şeklinde vize uygulamaktadır.

Diplomatik veya yeşil pasaportunuz varsa, Bulgaristan, İrlanda, Hırvatistan, Romanya, Birleşik Krallık veya Kıbrıs’ta ikamet izniniz varsa veya Fransa, Finlandiya, İtalya, Norveç, Polonya, İspanya, İsveç, Belçika, Danimarka gibi Schengen ülkesi vatandaşıysanız transit vize gerekmeden seyahat edebilirsiniz. Ayrıca ülkelerin vize protokolleri ve uygulamaları değişebilir. Bundan dolayı zarar görmemek için bilet almadan önce uçuş yapacağınız havayolu şirketinden vize kontrolü yaptırmalısınız. Kontrolü havayolu şirketine mail atarak öğrenebilirsiniz.

Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz

Hızlı Yardım İçin Bize Ulaşın

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.

Alabileceğiniz Vizeler

Vize türleri seyahat amacınıza ve maddi durumunuza göre çeşitlilik göstermektedir. Aşağıda yer alan vize kategorilerinden size uygun olanı belirleyerek doğru başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Hızlı Vize Başvuru
Tüm Blog İçerikleri
Arayın

Vize başvurunuz için yardıma mı ihtiyacınız var?

İhtiyacınız olan vizeyi birlikte belirleyelim.